HOE SCHRIJF JE EEN BLOGARTIKEL?
Het schrijven van een blog is een geweldige manier om kennis en inspiratie te delen. Hoe schrijf je een pakkende blog? Wat is een fijne opbouw? Ik deel the basics graag met je.

Regelmatig een blog publiceren houdt je website up-to-date. Het zorgt ervoor dat lezers je website bezoeken en, niet onbelangrijk, Google wordt blij van die verse content. Daarnaast geeft bloggen je de mogelijkheid om kennis te delen met je publiek, wat ze zeker zullen waarderen.
Maak 'blogs schrijven' een vast item op je agenda. Zet het er gewoon in. Elke week, maand of kwartaal?
DOEL VAN JE BLOG
Oké, het doel van een blog of artikel is natuurlijk dat mensen het lezen. Inkoppertje! Maar wat wil je er nog meer mee bereiken? Wil je mensen informeren? Een mooi inzicht delen? Is je doel de lezer actie te laten ondernemen? Kortom: Welke boodschap mag blijven hangen na het lezen? Denk, voordat je gaat schrijven, goed na over het doel van je blog.
Kies het onderwerp
Wat je doel ook is, kies voor een onderwerp of thema dat dicht bij je ligt en waar je graag over schrijft. Op die manier vloeien de woorden gemakkelijker uit je pen en wordt je verhaal goed leesbaar. Bedenk dat de lezer misschien nieuw is in de materie en er helemaal niks vanaf weet. Maak het onderwerp dus niet te groot en veel omvattend, maar zorg voor een duidelijke structuur en helder taalgebruik.
Heb je veel kennis te delen? Helemaal top, maar probeer niet alles in één blog te stoppen. Mijn advies: hak je verhaal in stukken en verdeel het over meerdere, kortere blogs. Op die manier heb je ook gelijk meer content om te delen;-).
Hoe lang?
Een blog mag zo lang worden als je wilt, maar maak er ook geen boekwerk van. Mensen lezen meestal geen uitgebreide verhalen online, ze scannen teksten. Maak je tekst dus goed leesbaar en gemakkelijk te verteren. Zorg voor structuur en maak je verhaal niet te lang. Tussen de 500 – 800 woorden is ideaal voor een blog.
Opbouw blog
Een blog bestaat uit:
1. Catchy titel
Een goede titel verklapt al een beetje waar het artikel over gaat en prikkelt om verder te lezen. Wat krijgt/leert/ontdekt de lezer? Maak de titel niet te lang.
2. Heldere inleiding
De inleiding volgt na je titel en bestaat uit een paar zinnen. In de inleiding beschrijf je kort waar de blog over gaat. Sluit af met een verleidelijke call-to-action die de lezer uitnodigt om verder te lezen.
3. Een interessante body
De hoofdtekst: hier gaat het allemaal om. Ga nu dieper in op het onderwerp en zorg ervoor dat je terugkomt op wat je in de titel en inleiding hebt beloofd. Bouw de tekst op een logische manier op en werk met kopjes en tussenkopjes om je verhaal beter leesbaar te maken.
4. Waardevolle uitsmijter
Sluit je blog af met een inzicht, samenvatting of handige tip. Maak hier ook gebruik van call-to-actions. Bijvoorbeeld: Wil je meer uit je blogs halen? Dan is de workshop ‘Niet mokken, lekker bloggen’ echt iets voor jou! (verwijs naar een link).
En dan nog dit...
• Schrijf actief en probeer woorden als 'zullen, kunnen, willen en mogen' te vermijden. • Voor wie schrijf je? Pas het taalgebruik op de doelgroep aan. • Houd rekening met de unieke tone of voice. Let op je woordkeuze en zorg ervoor dat de lezer wordt uitgenodigd om verder te lezen. • Wat wil je dat de lezer na afloop doet of voelt? • Zorg ervoor dat je blog bijdraagt. Bedenk wat de lezer interessant/grappig/waardevol etc. vindt om te lezen. • Voeg linkjes naar andere (of je eigen) websites toe met belangrijke informatie.
Heb je geen tijd, zin of is er een andere reden waardoor je niet aan bloggen toekomt? Laat mij het voor je doen. Informeer naar de mogelijkheden.