top of page

SCHRIJFFLOW: KOM ERIN MET DEZE TIPS!

In een schrijfflow zitten is geweldig. De letters vliegen op papier en de tijd vliegt voorbij. Hoe kom je in zo'n fijne flow? Mijn tips voor jou!



Stel je voor: Je zit achter de laptop en de letters vliegen op het papier. Het voelt als een uurtje werk, maar als je op de klok kijkt ben je al ruim 2,5 uur bezig! Opeens voel je je maag knorren en bedenk je dat je bent vergeten te lunchen. Herkenbaar? Lucky you, je had een heerlijke schrijfflow te pakken.

Schrijfflow: Als je vergeet te lunchen.

Laatst las ik een verhaal van neuropsychiater Theo Compernolle. Hij zei dat hij superblij was met zijn mooie, nieuwe smartphone maar dat hij toen pas ontdekte wat voor negatief effect het had op zijn productiviteit. Hij kon de verleiding niet weerstaan om op elk vrij moment zijn e-mails te checken. Toen hij zich bewust werd van het nadelige effect op zijn creativiteit en productiviteit is hij terug gegaan naar het ‘ouderwetse’ systeem waarbij je steeds opnieuw je gebruikersnaam en wachtwoord in moet vullen. Met als resultaat dat hij niet voortdurend zijn e-mails checkte en productiever werd.


KENMERKEN VAN EEN SCHRIJFFLOW


De kenmerken van een schrijfflow:

  • Je gaat volledig op in het schrijven;

  • Je vergeet de tijd;

  • Je laat je niet afleiden door externe prikkels;

  • Je verhaal vloeit moeiteloos uit je pen of toetsenbord.

Of je nu met regelmaat blogs, nieuwsbrieve, teksten voor een website of andere copy moet schrijven, je zult vast erkennen dat het schrijven in de praktijk lang niet altijd soepel gaat. Soms is de inspiratie ver te zoeken en krijg je geen letter op papier.


Zo zat ik zelf vorige week nog naar een leeg Word-document te staren, in de hoop dat het zich zou transformeren tot een geweldige blog. Gelukkig weet ik inmiddels wat mijn grootste vijand is; een gebrek aan rust en inspiratie. Ik heb zelf inmiddels een aantal manieren ontwikkeld om binnen no-time weer in de juiste ‘schrijfflow’ te komen. Mijn vijf beste tips:


1. Snap out of it


Een uur naar mijn beeldscherm staren? Dat doe ik niet meer. Zodra ik merk dat ik afgeleid ben en er geen goede dingen op papier komen, ga ik iets anders doen. Of in ieder geval: weg van de computer! Soms helpt het al om even wat thee te gaan zetten of een blokje om te gaan. Frisse lucht doet mij altijd erg goed.


2. Offline-tijd


Als ik teksten schrijf dan heb ik echt al mijn concentratie nodig. Schrijven en ondertussen naar muziek luisteren werkt bij mij niet. Ik moet de tekst ‘horen in mijn hoofd’ en dat lukt alleen zonder geluid. Saai, maar waar. Dat betekent dus telefoon op stil, e-mail uit en geen social media open op mijn computer. Persoonlijk mis ik het contact met de buitenwereld niet eens als ik in een ‘flow’ zit. En kijk ik rustig twee uur later weer of ik iets heb gemist. Op onrustigere dagen kost het me veel meer moeite om niet stiekem te checken of ik ondertussen een app’je of nieuwe e-mail binnen heb gekregen. Door die onderbrekingen kost het schrijven van een tekst me dan ook veel meer tijd.


3. Structuur op één


Wat mij altijd helpt is om eerst de opbouw van een verhaal op papier te zetten, voordat ik ga schrijven. Dan start ik meestal met een ‘werktitel’ (die kun je later nog aanpassen) en het uitwerken van de onderwerpen in kopjes en tussenkopjes. Als de structuur staat volgt de rest van de tekst meestal vanzelf.


4. Freewriting


Je kunt ook andersom beginnen door gewoon te starten met schrijven. Doe net alsof je geen tijd hebt om te stoppen en zet eerst je hele verhaal (inclusief spelfouten) in één keer op papier. Laat ook tussenkopjes en titels voor wat ze zijn, die kun je later altijd nog toevoegen, als je de spelfouten eruit gaat halen. Lastig voor de perfectionisten onder ons, maar op deze manier kom je wel snel in een fijne schrijfflow terecht.


5. Sparren


Als je vastloopt kan het ook helpen om even langs een collega te lopen of een creatieve vriend te bellen die met je mee kan denken. Ik merk dat een frisse blik en input van buitenaf vaak heel verhelderend kan werken. Ditzelfde geldt voor Google. Op internet is er ook genoeg inspiratie te vinden, bijvoorveeld voor een blog. Doe er je voordeel mee! Let er alleen wel op dat je geen copycat wordt, want dat hebben mensen snel genoeg door. En het is zonde: het doet alleen maar afbreuk aan jouw eigen verhaal en geloofwaardigheid.


Wat doe jij om in de juiste (schrijf) flow te komen? Heb je schrijfhulp nodig? Je weet me te vinden.


bottom of page